Restaurointi

 

Pikkupalatsin restaurointi ja rakentaminen 2002–2006

 

Leila Parhankangas aloitti Pikkupalatsin restaurointihankeen vuonna 2002 syksyllä.

 

Konservaattorimaalari etsi ensin seinistä ja katoista alkuperäisiä maalisävyjä, ornamentteja ja tapettimalleja. Koristemaalauksia löytyi pääporrashuoneesta, eteistiloista ja ylimmän kerroksen salitilojen katoista.  Salien seinät ovat alun perin olleet tapiseerattuja ja väri- ja tapettikerrostumia löytyi jopa 9. Tarkat etsinnät palkittiin ja 1900-luvun alussa nurkkiin tehtyjen lämpöjohtokotelointien takaa löytyivätkin juhlakerroksen alkuperäiset tapettimallit!

 

Restauroinnin suunnittelusta vastasi arkkitehti Seija Hirvikallio ja julkisivukorjauksen suunnittelusta arkkitehti Lasse Kosunen.

 

Varsinaisessa restaurointityössä alkaen vuodesta 2004 Pikkupalatsin keskimmäinen juhlakerros ja ylin asuntokerros palautettiin alkuperäiseen asuunsa, samoin kellarikerroksessa sijaitseva biljardisali. Muuhun osaan kellaria rakennettiin moderni sauna- ja uima-allasosasto. Luonnollisesti rakennukseen lisättiin wc- ja kylpyhuonetiloja ja invahissi.

 

Sisustuksessa hyväkuntoiset alkuperäiset kiinteät Louis Sparren suunnittelemat panelointisisustukset entisöitiin. Myös ulkoporrashuoneen seinän yläosan iso kukkaornamenttiraita entisöitiin.

Muut koristemaalaukset rekonstruoitiin kattoihin ja kattojen kourulistoihin. Uudet tapetit ovat pääasiassa uudistuotannossa olevia William Morris- tapetteja.

Sauna- ja allaosastolle tilattiin kahden tamperelaisen taiteilijan teokset: taiteilija Tuula Lehtisen suuri lasimosaiikkityö ”Leilan puutarha” ja lasitaiteilija Vesa Varrelan lasitaideteoksia ovi- ja ikkuna-aukkoihin.
 


 

 

Julkisivukorjaus toteutettiin vuoden 2005 aikana ja julkisivu saatettiin Thesleffin alkuperäisten piirustuksen näköiseksi.

Vuodesta 2005 alkaen sisätiloja sisustettiin antiikkihuonekaluilla ja valaisimilla.

Tonttia ympäröi seppä Seppo Riihosen tekemä takorautainen aita. Vuonna 2006 tehtiin pihaa. Kesällä 2007 pihaan saatiin lisäksi viehkeä suihkukaivo ruusuistutusten keskelle.

 

Pikkupalatsin restaurointi on huomioitu 21.10.2006 Tampereen rakennustietopalkinnon luovuttamisella Leila Parhankankaalle.

Talon restaurointia esitellään Seija Hirvikallion kirjoittamassa ja Pikkupalatsi Oy:n kustantamassa kirjassa "Pikkupalatsi - unesta herätetty".

Parhaiten restauroinnin tuloksiin pääsee tutustumaan talossa järjestettävillä tutustumiskäynneillä joko kokoamalla 15-50 hengen ryhmän tai ilmoittautumalla avoimelle käynnille, ks. Tutustumiskäynnit.

Voit katsoa lisää kuvia kuvagalleriasta.