Historia
 

 

Pikkupalatsin ensimmäiset sata vuotta ja vähän toistakin…

 

Finlaysonin ensimmäinen isännöitsijä Christian Bruun halusi itselleen ja arvolleen sopivan asunnon. Niinpä hän tilasi vaasalaiselta arkkitehti Frederik Thesleffiltä piirustukset 1897 ja Pikkupalatsiksi kutsuttua uusrenessanssipalatsia muistuttavaa rakennusta alettiin rakentaa Puuvillatehtaankadun ja Hämeenpuiston kulmaan, Finlaysonin alueelle.

 

Sisustukset tilattiin vuoden 1897 vuoden lopulla Pikkupalatsin viiteen huoneeseen sittemmin maineikkaalta Louis Sparrelta, joka oli juuri perustanut Porvooseen jugend-kalusteita valmistavan Iris-tehtaan. Louis Sparre sai vaikutteita englantilaiselta William Morrisilta ja hänen keskiaikaisesta sisustustyylistä. Iris-tehtaan palveluksessa oli myös englantilainen William Finch, joka oli tunnettu kaakeleiden ja keraamisten astioiden suunnittelijana. Biljardihuoneen takka onkin verhoiltu William Finchin kaakelein.

 

Sparren suunnittelemat keskimmäisen juhlakerroksen ja saunakerroksen biljardihuoneen koristeelliset, paneloinnit seinissä ja katoissa sekä oviverhoilut ovat kaikki säilyneet lähes alkuperäisinä ja ovat näkyvissä Pikkupalatsissa vielä tänäkin päivänä. Nämä kiinteän sisustuksen osat ovat niin rakennushistoriallisesti arvokkaita, että ne on suojeltu asemakaavalla.

Pikkupalatsi toimi Bruunin jälkeen kahteen asuntoon jaettuna Finlaysonin isännöitsijöiden ja tehtaanjohtajien asuntoina aina 1980-luvulle saakka. 1982 rakennus muutettiin Canonin toimitiloiksi: seiniin asennettiin valkoisiksi maalatut lasikuitukankaat ja kellariin rakennettiin laitehuoltotilat. Rakennus oli edelleen toimitilakäytössä, kun Seppo ja Leila Parhankangas kävivät ensimmäistä kertaa tutustumassa taloon vuonna 1998 syksyllä.

 

Vuonna 2001 rakennus siirtyi Seppo ja Leila Parhankankaan omistukseen ja sittemmin Pikkupalatsi jäi Leila Parhankankaalle. Pikkupalatsi Oy on vuodesta 2006 alkaen vuokrannut palatsin kahta alinta kerrosta juhla-, kokous-, konsertti-ja saunatilaisuuksiin sekä järjestänyt tutustumiskäyntejä. Talon historiaa esitellään Seija Hirvikallion kirjoittamassa ja Pikkupalatsi Oy:n kustantamassa kirjassa Pikkupalatsi - unesta herätetty.

Parhaiten taloon ja sen historiaan pääsee tutustumaan talossa järjestettävillä tutustumiskäynneillä joko kokoamalla 15-50 hengen ryhmän tai ilmoittautumalla avoimelle yleisökäynnille.

Voit katsoa lisää kuvia kuvagalleriasta.